środa, 16 listopada 2011

Przerwa kawowa. Przebieg szkolenia.

Istotnym obszarem podczas organizacji procesu szkoleniowego są przerwy na kawę i ciastko zwykle zwane jako: przerwa kawowa. Często zaplanowane są trzy w trakcie dnia roboczego i ułatwiają one birącym udział w szkoleniu zaczerpnąć świeżego powietrza.

Otwarta przerwa kawowa podczas szkoleniaPodczas zwykłej przerwy na herbatę, serwis sali szkoleniowej podaje kawę, herbatę, soki oraz wodę. Typowo kładzione na stole są drobne coś do przegryzienia oraz pospolite chipsy.

Uczestnicy kursów zwykle zauważają przerw kawowych jako niezbędnego składnika okresu przebiegu szkolenia. Nie zauważają, bo nie ma niczego szczególnego nie wysuwają się przed inne niezależnie od miejsca w jakim miejscu zaplanowane trening.

Istnieją pomimo wszystko sytuacje gdzie organizator usługi dla HR dba o zawartość sali szkoleniowej ale również wkłada dużo aktywnośći na organizacji cateringu i przerywników kawowych. W takim przypadku zwykle przerwy traktowane są najczęściej w charakterze ciągłych przerw na kawę.

W sytuacji takich chwil na odpoczynek owoce, przekąski, często pokrojone bułki i coś do położenia na nie, kawa herbata, wypieki itp. stale są dodawane przez obsługę centrum szkoleniowego i są dostępne dla uczestników szkolenia przez cały czas trwania treningu. Znacząco poprawia to atmosferę wśród uczestników szkolenia i ten sposób wzmacnia długofalowe skutki biznesowe prowadzonych szkoleń.


Inne blogi: Blog 1 Blog 2 Blog 3 Blog 4 Blog 5
Słowa kluczowe: organizacja szkoleń, usługi hr, organizacja procesu szkoleniowego, efekty biznesowe szkoleń, sala szkoleniowa, przerwa kawowa, przerwa na kawę, katering, catering, uczestnicy szkoleń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz